Restauracja "Klub 37 Smaków" (23 październik 2018)
Dziś finał zajęć dla pierwszej grupy warsztatowej, czyli restauracja Klubu „37 smaków” zadziałała po raz pierwszy. Za nami 7 tygodni intensywnych przygotowań: kucharzenia w szkolnej pracowni, podglądania jak to robią uczniowie zdobywający zawód kucharza i pracujący zawodowi kucharze w restauracji. Od samego rana sala 222 zmieniła się w sale restauracyjną, a nasza kuchnia działała pełną parą. Każdy uczeń znał swoje stanowisko i zakres za co odpowiada. Byli kelnerzy i kucharze o różnych specjalnościach. Wszyscy wepchnięci na głęboką wodę praktycznej działalności. To już nie zabawa dla samego siebie. Tu trzeba było przyjąć rezerwację zamówienia na określony czas, do określonego stolika i wszystko w porę przygotować i podać. Wszystko z zachowaniem higieny i kultury. W stresie i nawale chętnych do skorzystania z usług naszej mini restauracji. Nie mogę powiedzieć, że bez potknięć i wpadek, ale wszystko przykryte dużym zaangażowaniem. Myślę, że po raz pierwszy zmierzyli się z prawdziwą pracą i wszystkim z czym się ona wiąże. Poznali na własnej skórze co znaczy odpowiedzialność, co znaczy praca w zespole, co znaczy konieczność pokonania zmęczenia, a nawet podniesiony głos kierownika, gdy się coś zrobi nie najlepiej. Dzień, który był niezwykłym czasem nauki zarówno dla uczniów, jak i opiekunów.