Witaj w klubie 37 smaków!
Wstęp
Korzystając z możliwości jakie pojawiły się w ramach Tyskich Inicjatyw Oświatowych w 2018 roku p. Janusz Wróbel napisał projekt, który został pozytywnie zaakceptowany i stał sie podstawą powstania naszego klubu. Dzięki projektowi mamy stworzoną nową pracownię do prowadzenia edukacji żywieniowej i perspektywę ciekawych zajęć lekcyjnych i pozalekcyjnych
Opis Projektu:
W szkole powstanie "Klub 37 smaków" działający w cyklach 22 godzin na semestr (2-4 godziny tygodniowo, przez 6 tygodni). Działalność klubu będzie prowadzona metodą projektu, na wzór organizacji młodzieżowych, gdzie uczniowie będą aktywnie uczyć się współpracy, przedsiębiorczości, kreatywności i zasad ekonomii oraz wszystkiego co związane jest z żywnością i żywieniem.
Poznają drogę produktów spożywczych od rolnika, poprzez sklep, kuchnie, aż do utylizacji odpadów. Będą poznawać zasady zdrowego odżywiania i kształtować swoje zwyczaje żywieniowe oraz promować je. Poznają zasady savoir vivre, dowiedzą się na co zwracać uwagę podczas zakupów, transportu, przetwarzania, podania i spożywania żywności. Swoją wiedzę i zasady zdrowego żywienia będą popularyzować w swoim środowisku poprzez akcje promocyjne, konkursy, stworzenie fanpage na Facebooku.
Przewidujemy duże zainteresowanie, więc zakładamy, że odbędą się dwie edycje tego programu - po jednej na semestr z wymianą większości uczniów. Pozostanie tylko dwoje najaktywniejszych (forma konkursu dla uczestników i nagrody) – master-szefowie w kolejnej edycji. Restauracja "Enklawa" już zgodziła się objąć patronatem nasz klub. W tym lokalu uczniowie będą mieć okazję poznać pracę restauracji "od kuchni" oraz spożyć posiłek z zachowaniem zasad savoir vivre. Nawiążemy też współprace ze szkołą gastronomiczną (elementy preorientacji zawodowej). Zorganizujemy spotkanie z dietetykiem, który pomoże w ułożeniu prawidłowego jadłospisu w oparciu o BMI i BMR.
Oczywiście będziemy przygotowywać potrawy, zapraszając wtedy rodziców, babcie lub nauczycieli do współpracy i prosząc ich o podzielenie się swoimi zdrowymi przepisami. W ten sposób wykorzystamy i wzmocnimy relacje międzypokoleniowe. Zorganizujemy ogólnoszkolną, całodniową, akcję podczas której uruchomimy własną "Restauracje EKO" i będziemy zachęcać do spożywania zdrowych produktów, zwracać uwagę na prawidłowe nawyki żywieniowe.
Ponadto kuchenka jaką stworzymy będzie przylegała do pracowni technicznej, gdzie w ramach lekcji techniki w klasach 6 co roku będą prowadzone zajęcia z żywienia. Dzięki temu każdy uczeń naszej szkoły przejdzie cykl zajęć promujących zdrowe odżywianie. Wierząc w kreatywność uczniów ufamy, że więcej pomysłów pojawi się w czasie działalności klubu, więc nie stawiamy kropki na zakończenie tego opisu.
Tematy orientacyjne zajęć:
1) Zajęcia organizacyjne. Spotkanie z dietetykiem.
Degustacja produktów ekologicznych.(1 tydzień)
2) Desery też mogą być zdrowe. Przygotowujemy gofry z
owocami (1 tydzień)
3) Planujemy kolacje. Jadłospis. Kosztorys. Wyjście do
sklepu i zakupy.
Oznakowania towarów: zwartość składników, termin
przydatności, wartość kaloryczna. (2 tydzień)
4) Zdrowa czekolada? Tak! - Spotkanie z gościem.
Nakrycie stołu. Kulturalne spożywanie posiłku (2 t)
5) Wycieczka do szkoły gastronomicznej i gospodarstwa
rolnego (3 t)
6) Soki = zdrowie. Spotkanie z gościem - wspólne
przygotowanie soku warzywnego (3 t)
7) Pizza tez może być zdrowa! Pełnoziarnista pizza fit z
warzywami. (4 tydzień)
8) Wycieczka do restauracji "Enkalawa" - poznajemy lokal od
"kuchni", savoir vivre (4)
9) Zdrowe ciastka? - TAK! Spotkanie z gościem. Pieczemy
pełnoziarniste ciastka (5 t)
10) Sałatki warzywne - Spotkanie z gościem - wspólne
przygotowanie sałatki (6 t)
11) Zdrowo i smacznie w naszej restauracji! - całodzienna
akcja. Konkursy, degustacja naszych wytworów
w formie restauracji uczniowskiej. Audycje w radiowęźle
szkolnym (6 t)
Wspiera nas Restauracja "Enklawa"
ENKLAWA- RESTAURACJA I POKOJE GOŚCINNE
43-100 Tychy
ul. Katowicka 198